Ciasto, które idealnie pasuje na walentynki. Zazwyczaj robię je bez białej czekolady, ale w ten wyjątkowy dzień w roku można zaszaleć i przygotować coś ciut bardziej kalorycznego i słodkiego. Zgodzicie się ze mną? Biała czekolada z truskawkami wyglądają tak smacznie i słodko, że na pewno nasza połówka padnie z wrażenia i miłości. Dlatego warto poświęcić chwilę dłużej w kuchni na piękną czekoladowo truskawkową dekorację, którą robi się bajecznie prosto. W końcu nasza walentynka jest tego warta.
Składniki:
- 150 gramów masła
- 5 jaj
- 200 gramów brązowego cukru
- 150 gramów pszennej mąki
- 150 gramów maki orkiszowe, pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gramów bakalii
- 1 biała czekolada
- garść truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Mikserem ucieramy masło, powoli dodając jajka, a następnie cukier. Gdy już składniki są dobrze utarte, zwalniamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy rozdrobnione bakalie oraz wanilię. Całość przelewamy do foremki o długości 23cm, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bulką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170-180 ‘C. Gotowe ciasto wyjmujemy z pieca i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Kiedy jest już zimne wyjmujemy z foremki. Rozpuszczamy białą czekoladę, dosłownie przez parę sekund w garnuszku na ogniu, a następnie polewamy całe ciasto. Układamy truskawki i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia.