Ciasta są u mnie rzadkością, bo bardzo mało jem słodyczy, jednak czasem nachodzi mnie ochota na upieczenie jakiegoś wytwornego ciacha jak np. to ciasto, które w smaku przypomina mi snickers’a. Szczególnie ta część miodowo-orzechowa. To jest dopiero prawdziwa rozpusta, na którą można sobie pozwolić raz na jakiś czas. Jeśli też macie ochotę na coś słodkiego, zapraszam do pieczenia.
Składniki (8 porcji):
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka ekologiczne
- 200 g masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 130 g cukru pudru
- Ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich
- 50 g cukru brązowego
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu gryczanego
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 360 g masła
- 9 łyżek kaszy manny
- 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy według uznania
Przgotowanie:
Ciasto: Miód i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy sodę, jajka, cukier puder, masło i wlewamy wystygniętą masę miodową. Wszystko dokładnie i szybko ugniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i zostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie chwilę ugniatamy i rozwałkowujemy placki o takich samych wymiarach. Jedną porcję rozwałkowaną zostawiamy do ciasta z orzechami.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Foremkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 10 minut.
Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, masło i miód przekładamy do garnka i smażymy 5 minut. Następnie wylewamy na drugie ciasto. Pieczemy 15 minut.
Krem: mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę manną i cukier. Gotujemy często mieszając, tak długo aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia, masa musi być bardzo zimna.
Miękkie masło ucieramy na krem i dodajemy po łyżce kaszy. Mieszamy tak długo, aż składniki się połączą.
Wykonanie: placek kładziemy na dno blachy, smarujemy cienko dżemem i wykładamy krem. Na górę układamy placek z orzechami.
Ciasto zostawiamy na 1-2 dni przed podaniem (najlepiej, gdy mamy spiżarnię) żeby placki zmiękły.