Ciasto orzechowe

Ciasta są u mnie rzadkością, bo bardzo mało jem słodyczy, jednak czasem nachodzi mnie ochota na upieczenie jakiegoś wytwornego ciacha jak np. to ciasto, które w smaku przypomina mi snickers’a. Szczególnie ta część miodowo-orzechowa. To jest dopiero prawdziwa rozpusta, na którą można sobie pozwolić raz na jakiś czas. Jeśli też macie ochotę na coś słodkiego, zapraszam do pieczenia.

Składniki (8 porcji):

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka ekologiczne
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 130 g cukru pudru
  • Ciasto orzechowe:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu gryczanego

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 360 g masła
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy według uznania

Przgotowanie:

Ciasto: Miód i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy sodę, jajka, cukier puder, masło i wlewamy wystygniętą masę miodową. Wszystko dokładnie i szybko ugniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i zostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie chwilę ugniatamy i rozwałkowujemy placki o takich samych wymiarach. Jedną porcję rozwałkowaną zostawiamy do ciasta z orzechami.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Foremkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 10 minut.

Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, masło i miód przekładamy do garnka i smażymy 5 minut. Następnie wylewamy na drugie ciasto. Pieczemy 15 minut.

Krem: mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę manną i cukier. Gotujemy często mieszając, tak długo aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia, masa musi być bardzo zimna.

Miękkie masło ucieramy na krem i dodajemy po łyżce kaszy. Mieszamy tak długo, aż składniki się połączą.

Wykonanie: placek kładziemy na dno blachy, smarujemy cienko dżemem i wykładamy krem. Na górę układamy placek z orzechami.

Ciasto zostawiamy na 1-2 dni przed podaniem (najlepiej, gdy mamy spiżarnię) żeby placki zmiękły.

ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe