Ciasto francuskie z jabłkami

Jedno z najprostszych wypieków w moim domu. Nie potrzeba tu ani specjalnych zdolności, ani czasu. Takie wypieki lubię najbardziej. Do tego wystarczy zaledwie parę składników i gotowe. I wszyscy domownicy zadowoleni. 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 gramów) 
  • około 3 jabłka granny smith  
  • syrop klonowy 
  • cukier puder z brązowego cukru 
  • cukier brązowy  
  • cynamon 
  • 1 żółtko 
  • orzechy włoskie  

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Na blasze do pieczenia, na papierze do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, a na nim obrane i pokrojone w półksiężyce jabłka. Owoce bardzo delikatnie smarujemy syropem klonowym, ja używam do tego pędzelka. Następnie równie bardzo delikatnie posypujemy cukrem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Wstawiamy do pieca na około 15 minut, po 5 minutach lekko zmniejszamy temperaturę, do około 190°C. Po wyjęciu, czekamy aż lekko przestygnie i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem oraz lekko roztłuczonymi orzechami według uznania.

Ciasto z jabłkiem