Letnie upały to idealny czas na delektowanie się chłodnymi i orzeźwiającymi potrawami. Wśród nich króluje chłodnik, który swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swojej prostocie oraz bogactwu smaków, które pochodzi z sezonowych świeżych warzyw. Sezonowe produkty wygrywają pod względem odżywczym, ponieważ są zbierane w odpowiednim momencie ich dojrzewania, gdy zawierają najwięcej wartości odżywczych. Taki pyszny i prosty chłodnik to samo zdrowie i radość dla podniebienia.
Składniki (2 porcje):
- 500 ml zimnej maślanki lub kefiru (lub pół na pół)
- 5 ogórków gruntowych
- 10 rzodkiewek bez ogonków
- pęczek młodego szczypiorku
- 2 małe cebulki dymki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- koperek
Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę myjemy i siekamy w kostkę. To samo robimy ze szczypiorkiem i dymką. Jajka gotujemy na twardo (8 minut). Maślankę wlewamy do miski i lekko doprawiamy. Wrzucamy połowę składników, mieszamy. Wylewamy na talerze, resztą składników dekorujemy talarze. Smacznego.