Chłodnik z łososiem

W gorące dni takie jakie mieliśmy ostatnio w Anglii, to jedyne o czym myślę, to pyszny chłodnik z mnóstwem warzyw. Tym razem postawiłam na dodatek wędzonego łososia oraz kostek lodu. Wyszedł naprawdę pyszny, o czym możecie się przekonać, wypróbowują mój przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 1 kefir 500 ml
  • 5 małych ogórków
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 gramów wędzonego łososia

Przygotowanie:

Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Pozbawione korzonków i liści rzodkiewki również myjemy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Przygotowane warzywa dodajemy do kefiru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie tuż przed podaniem dodajemy kilka kostek lodu i łososia pokrojonego w kostkę. Chłodnik cudownie smakuje z młodymi ziemniaczkami w mundurkach.

Chłodnik z łososiem