Chińska sałatka z ogórka

Ta chińska sałatka z ogórków to doskonałe połączenie świeżości i intensywnego smaku. Delikatne plasterki ogórków, obierane za pomocą obieraczki, są idealne do absorbowania aromatycznego dressingu z octu sherry, sosu sojowego i oleju sezamowego. Dodatek chili w oleju i czosnku dodaje sałatce wyrazistości, a posypanie jej sezamem białym i czarnym nadaje chrupkości. Ta sałatka super pasuje do ryżu i innych azjatyckich dań.

Składniki:

  • 2 małe ogórki szklarniowe
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka chili w oleju
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu białego i czarnego
  • kilka listków kolendry

Przepis:

1. Obierz ogórki za pomocą obieraczki. (Bez nasion)

2. Przełóż pokrojone ogórki do miski.

3. W osobnej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą sól, ocet sherry, sos sojowy, olej sezamowy, chili w oleju, brązowy cukier, starty ząbek czosnku oraz sezam biały i czarny.

4. Polej dressingiem sałatkę z ogórków i delikatnie wymieszaj.

5. Na koniec posyp sałatkę porozrywanymi listkami kolendry i ekstra sezamem.

Chińska sałatka z ogórka