Ta chińska sałatka z ogórków to doskonałe połączenie świeżości i intensywnego smaku. Delikatne plasterki ogórków, obierane za pomocą obieraczki, są idealne do absorbowania aromatycznego dressingu z octu sherry, sosu sojowego i oleju sezamowego. Dodatek chili w oleju i czosnku dodaje sałatce wyrazistości, a posypanie jej sezamem białym i czarnym nadaje chrupkości. Ta sałatka super pasuje do ryżu i innych azjatyckich dań.
Składniki:
- 2 małe ogórki szklarniowe
- szczypta soli
- 1 łyżka octu sherry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka chili w oleju
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu białego i czarnego
- kilka listków kolendry
Przepis:
1. Obierz ogórki za pomocą obieraczki. (Bez nasion)
2. Przełóż pokrojone ogórki do miski.
3. W osobnej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą sól, ocet sherry, sos sojowy, olej sezamowy, chili w oleju, brązowy cukier, starty ząbek czosnku oraz sezam biały i czarny.
4. Polej dressingiem sałatkę z ogórków i delikatnie wymieszaj.
5. Na koniec posyp sałatkę porozrywanymi listkami kolendry i ekstra sezamem.