Tym razem chcę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na ramen. Jest prosty, ale niezwykle pyszny. Inspiracją do niego była restauracja Wagamama, do której często chadzałam podczas studiów na Kingston University. Ich ramen (chili chicken ramen) był moim ulubionym daniem na przerwę obiadową – lekki, aromatyczny, ale też sycący. Dziś chcę Wam pokazać moją wersją tego dania, które zawsze mnie cieszy i dodaje energii. Indyk marynowany w oleju sezamowym z chili, aromatyczny bulion z kurczaka, makaron ramen i pyszne dodatki – to wszystko, czego potrzebujecie, aby zrobić pyszny ramen w domu. Gotowi na smakowitą podróż do Japonii?
Składniki (2 porcje):
- 400 g piersi z indyka
- 3 łyżki oleju sezamowego z chili do marynaty
- 1 litr domowego bulionu z kurczaka
- 2 cebulki dymki
- 5 cm obranego imbiru
- 1 ostra chili
- 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku
- 2-3 łyżeczki oleju sezamowego z chili
- makaron ramen (według uznania)
- czerwona cebulka posiekana w piórka
- świeża kolendra
- jakaś zieleninka może to być roszponka lub np.rukiew wodna
- suszone wodorosty w proszku (może też być płat)
- przyprawa shichimi togarashi (japońska przyptawa 7 przypraw) na rynku można dostać różny skład tej mieszanki u mnie są to (skórka z pomarańczy, pieprz cayenne, sezam biały i czarny, mak, pieprz, imbir, wodorosty)
- czerwona chili
- szczypiorek
Indyka smarujemy olejem sezamowym z chili, zamykamy szczelnie w pojemniku i marynujemy przez noc. Następnego dnia wrzucamy do garnka cebulki, imbir oraz chili. Zalewamy rosołem, doprawiamy olejem oraz sosem sojowym, przykrywamy garnek i gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie grillujemy mięso aż będzie ładnie przyrumienione oraz gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy bulionem, układamy mięso, dodatki oraz przyprawy. Rozkoszujemy się smakiem.