Chicken Madras

Dziś u mnie kuchnia indyjska i jedno z klasycznych dań, które bardzo często spotykane jest w indyjskich restauracjach, czyli Chicken Madras- kurczak w pomidorowym sosie. Mieszkając w Anglii dobrych kilkanaście lat, miałam okazję popróbować wielu dań tej kuchni, gdyż cieszy się ona tutaj bardzo dużą popularnością. A podczas weekendów często nie można wejść do swojej ulubionej restauracyjki, gdyż wszystkie stoliki są już zajęte. I nie ma się co temu dziwić, gdyż dobór warzyw, ziół i przypraw w tych daniach sprawia, że można się w tej kolorowej kuchni zakochać od pierwszego zjedzenia. Na takie okoliczności trzeba zaopatrzyć się w dobre i sprawdzone przepisy, np. na pysznego kurczaka Madras. Oryginalnie danie, które przygotowałam należy do dość ostrych, ale możecie dodać mniej chili, tak jak zrobiłam to ja, aby złagodzić smak potrawy.

Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka masła ghee 
  • 4 piersi kurczaka pokrojone w kostkę 
  • 2 cebule posiekane w kostkę 
  • 2 cm świeżego imbiru startego na małej tarce 
  • 3 posiekane ząbki czosnku 
  • 3 zielone papryczki chili 
  • po 1 łyżeczce przypraw w proszku (kminu, kolendry, kurkumy, chili oraz garam masala) 
  • 6 listków curry 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 500 ml pomidorów z puszki  
  • 100 ml wody 
  • świeża kolendra 

Przygotowanie:

Pokrojonego w kostkę kurczaka solimy i pieprzymy. Na maśle przesmażamy cebulę, po 5 minutach dodajemy imbir, czosnek i chili. Smażymy kolejne parę minut i dodajemy przyprawy w proszku oraz liście curry. Dodajemy kurczaka. Smażymy około 5 minut aż kurczak zmieni kolor i dodajemy pomidory oraz wodę. Dusimy 30 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku. Podajemy wraz z ryżem, posiekaną kolendrą oraz papadumsami.  

Chicken Madras