Burgery z jagnięciny

Już niedługo lato a wraz z nim grillowanie. Burgery z jagnięciny, to coś co na pewno zrobi wrażenie na niejednym gościu czy też domowniku. Jagnięcina to jedno z moich ulubionych pomysłów na grilla, czasem przygotowuję je w formie kebabów, wraz z sosem tzatziki a czasem, jak to zaraz wam pokażę, w formie burgerów z chlebkiem pita, serem feta i pysznym zielonym sosem. 

Składniki (3 porcje):

  • 500 gramów mielonej jagnięciny 
  • 1/2 cebuli posiekanej w kostkę 
  • 2 zielone chili (bardzo drobno posiekane) 
  • 2 gałązki kolendry 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 2 łyżeczki przyprawy sumak 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki rozbitych na drobno pistacji 

Sos zielony

  • mały pęczek mięty 
  • mały pęczek kolendry 
  • sok z jednej cytryny 
  • szczypta kminu 
  • szczypta kolendry w proszku
  • pół małej zielonej chili 

Dodatkowo:

  • razowe chlebki pita 
  • ser feta 
  • mieszanka liści sałat 

Przygotowanie:

Jagnięcinę mieszamy z cebulą, chili, drobno posiekaną kolendrą, orzechami i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy bardzo dokładnie, tak aby połączyć wszystkie składniki. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zielony sos, łącząc wszystkie składniki (twarde gałązki wyrzucamy) i miksując w robocie kuchennym na gładki sos. Wstawiamy do lodówki, a następnie zaczynamy grillować burgery. Ustawiamy piecyk na funkcji grilla na 220°C. Burgery układamy na blasze do pieczenia z kratką. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Gotowe burgery wkładamy do chlebków pita, dodajemy sałatę, plasterki fety oraz zielony sos. Podajemy od razu. 

Burgery z jagnięciny