Burgerów nigdy dość, a w szczególności takich wegetariańskich. Są one doskonałą alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa, albo chcą ograniczyć ilość jego spożycia w diecie. Jednocześnie nie chcąc pozbawiać się przyjemności zjedzenia raz na jakiś czas takiego wypasionego burgera. No bo kto ich nie lubi. Smak burgerów wegetariańskich nie ma sobie równych i mogą z całą pewnością konkurować z mięsnymi. A jeśli ktoś nie wie z czego są te kotlety, to na pewno będzie bardzo zaskoczony bogactwem ich smaku. Kasza jaglana zawarta w burgerach cudownie komponuje się z dodatkami w postaci ugotowanych buraczków czy też sałaty i kiełków. Przekonajcie się sami.
Składniki (3-4 porcje):
Burgery:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- tyle samo różnych warzyw, np. kalafior, brokuł, cukinia (zmiksować w robocie kuchennym)
- 2 cebule (zmiksować w robocie kuchennym)
- 3 ząbki czosnku (zetrzeć)
- 2 jajka
- sól morska oraz świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu tamari
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pęczek natki pietruszki – posiekać
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatki: (według uznania)
- bułki razowe na burgery
- ugotowane buraczki (pokroić w plasterki)
- kiełki
- żółty ser w plasterkach
- ulubiona sałata
- majonez
- ketchup
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Możemy dodatkowo całość przepuścić raz przez maszynkę do mielenia. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Uformowane kotlety ułożyć na papierze pergaminowym, każdy osobno. Piec około 25 minut z jednej strony, następnie delikatnie odwrócić i piec kolejne 10-15 minut (część kotletów możemy zamrozić lub zjeść innego dnia). W tym czasie przygotować dodatki na burgery.
Po upieczeniu się kotletów:
Bułki przekroić na pół i włożyć do piekarnika na 2 minuty, będą cieple i chrupiące. Na każdego kotleta położyć plasterek sera i włożyć do piekarnika na kolejną minutę, aby ser delikatnie się rozpuścił. Wyjąć z piecyka i przygotować burgery. Na bułkę kłaść po kolei sałatę, kotleta z żółtym serem, buraczki, kiełki oraz małego kleksa z majonezu i ketchupu. Przykryć górą bułki. Smacznego.