Burger wegetariański

Burgerów nigdy dość, a w szczególności takich wegetariańskich. Są one doskonałą alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa, albo chcą ograniczyć ilość jego spożycia w diecie. Jednocześnie nie chcąc pozbawiać się przyjemności zjedzenia raz na jakiś czas takiego wypasionego burgera. No bo kto ich nie lubi. Smak burgerów wegetariańskich nie ma sobie równych i mogą z całą pewnością konkurować z mięsnymi. A jeśli ktoś nie wie z czego są te kotlety, to na pewno będzie bardzo zaskoczony bogactwem ich smaku. Kasza jaglana zawarta w burgerach cudownie komponuje się z dodatkami w postaci ugotowanych buraczków czy też sałaty i kiełków. Przekonajcie się sami.

Składniki (3-4 porcje):

Burgery:  

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • tyle samo różnych warzyw, np. kalafior, brokuł, cukinia (zmiksować w robocie kuchennym) 
  • 2 cebule (zmiksować w robocie kuchennym) 
  • 3 ząbki czosnku (zetrzeć) 
  • 2 jajka 
  • sól morska oraz świeżo mielony czarny pieprz 
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka sosu tamari 
  • 1 łyżka octu balsamicznego  
  • pęczek natki pietruszki – posiekać 
  • 2 łyżki bułki tartej 

Dodatki: (według uznania) 

  • bułki razowe na burgery 
  • ugotowane buraczki (pokroić w plasterki) 
  • kiełki 
  • żółty ser w plasterkach  
  • ulubiona sałata 
  • majonez  
  • ketchup

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Możemy dodatkowo całość przepuścić raz przez maszynkę do mielenia. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Uformowane kotlety ułożyć na papierze pergaminowym, każdy osobno. Piec około 25 minut z jednej strony, następnie delikatnie odwrócić i piec kolejne 10-15 minut (część kotletów możemy zamrozić lub zjeść innego dnia). W tym czasie przygotować dodatki na burgery.  

Po upieczeniu się kotletów: 

Bułki przekroić na pół i włożyć do piekarnika na 2 minuty, będą cieple i chrupiące. Na każdego kotleta położyć plasterek sera i włożyć do piekarnika na kolejną minutę, aby ser delikatnie się rozpuścił. Wyjąć z piecyka i przygotować burgery. Na bułkę kłaść po kolei sałatę, kotleta z żółtym serem, buraczki, kiełki oraz małego kleksa z majonezu i ketchupu. Przykryć górą bułki. Smacznego.

Burger wegetariański