Miska Buddhy to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Jednak zazwyczaj w roli głównej występuje u mnie ryż sushi.
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z łososia bez skóry
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżki sosu tamari
- 2 limonki
- przyprawa 5 smaków
- czarny sezam
- olej sezamowy
- Dodatkowo według uznania:
- brokuły
- fasola edamame
- czerwona papryka
- Na owsiankę:
- 100 gramów płatków owsianych, bezglutenowych
- 500 ml wody
- sos tamari
- olej sezamowy
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos do łososia. Do blendera wrzucamy umyte oraz obrane; imbir, czosnek, cebulę, chili. Dodajemy sok z 2 limonek oraz sos tamari. Blendujemy na sos. Łososia układamy w małym naczyniu żaroodpornym, tak aby sos jak najbardziej przykrył filety. Skrapiamy lekko olejem sezamowym. I posypujemy przyprawą 5 smaków. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180’C na około 15 min. W tym czasie gotujemy owsiankę na wodzie do miękkości. Dodajemy troszkę sosu tamari i oleju sezamowego. Brokuły gotujemy 2 minuty we wrzątku, a następnie wrzucamy do lodowatej wody.
Na owsiance układamy brokuły, fasolę, paprykę w paseczki, na końcu łososia wraz z sosem. Całość posypujemy czarnym sezamem i skrapiamy paroma kroplami oleju sezamowego.