Buddha z owsianką

Miska Buddhy to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Jednak zazwyczaj w roli głównej występuje u mnie ryż sushi. 

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia bez skóry
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżki sosu tamari
  • 2 limonki
  • przyprawa 5 smaków
  • czarny sezam
  • olej sezamowy
  • Dodatkowo według uznania:
  • brokuły
  • fasola edamame
  • czerwona papryka
  • Na owsiankę:
  • 100 gramów płatków owsianych, bezglutenowych
  • 500 ml wody
  • sos tamari
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos do łososia. Do blendera wrzucamy umyte oraz obrane; imbir, czosnek, cebulę, chili. Dodajemy sok z 2 limonek oraz sos tamari. Blendujemy na sos. Łososia układamy w małym naczyniu żaroodpornym, tak aby sos jak najbardziej przykrył filety. Skrapiamy lekko olejem sezamowym. I posypujemy przyprawą 5 smaków. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180’C na około 15 min. W tym czasie gotujemy owsiankę na wodzie do miękkości. Dodajemy troszkę sosu tamari i oleju sezamowego. Brokuły gotujemy 2 minuty we wrzątku, a następnie wrzucamy do lodowatej wody.

Na owsiance układamy brokuły, fasolę, paprykę w paseczki, na końcu łososia wraz z sosem. Całość posypujemy czarnym sezamem i skrapiamy paroma kroplami oleju sezamowego.

Buddha z owsianką