Brzoskwinie z mascarpone, syropem z kwiatów bzu i lawendą

Tym razem mam dla Was przepis na wyjątkowy deser – brzoskwinie z mascarpone, syropem z kwiatów bzu i lawendą. To połączenie smaków, które przeniesie Was w letni nastrój i zachwyci Wasze podniebienia. Najlepiej podawać brzoskwinie z łyżką mascarpone na wierzchu, które dodadzą im kremowej i delikatnej nuty, ale można również podać je z lodami, co stworzy jeszcze bardziej orzeźwiającą kombinację smakową. Ten deser jest nie tylko pyszny, ale także prezentuje się pięknie na talerzu. Idealnie nadaje się na letnie spotkania z przyjaciółmi lub romantyczne kolacje we dwoje.

Składniki:

  • kilka wypestkowanych brzoskwiń
  • domowy syrop z kwiatów bzu (może być kupny)
  • odrobina oliwy z oliwek
  • łyżka brązowego cukru
  • kilka gałązek lawendy
  • mascarpone do podania 

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (góra-dół).

2. Przygotuj brzoskwinie, usuwając pestki i krojąc je na połówki.

3. Delikatnie polej brzoskwinie syropem z kwiatów bzu.

4. Posyp brzoskwinie odrobiną brązowego cukru.

5. Skrop brzoskwinie oliwą z oliwek.

6. Ułóż na brzoskwiniach kilka gałązek lawendy.

7. Włóż brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się miękkie i lekko karmelizowane.

8. Po upieczeniu wyjmij brzoskwinie z piekarnika i ostudź.

9. Podawaj brzoskwinie z łyżką mascarpone na wierzchu. Super pasują też z lodami. 

Smacznego!

Brzoskwinie z mascarpone, syropem z kwiatów bzu i lawendą