Bigos wegański

W tym roku na świątecznym stole pojawi się u mnie bigos nieco inny niż ten tradycyjny, bo wegański. Zrobiłam go dokładnie tak jak ten wyniesiony z domu, lekko zmodyfikowany przeze mnie, no i oczywiście nie ma w nim mięsa, ale za to znajdziecie mnóstwo innych pysznych składników i przypraw, które nadają mu wyjątkowego smaku, zapachu oraz koloru. Bigos został już wypróbowany przez bliskich, zaakceptowany, więc na stałe może zagościć w moim domowym menu. Mam nadzieję, że Wam także zasmakuje i zaskoczycie swoich domowników. 

Składniki (7-8 porcji):

  • 2 słoiki ekologicznej kapusty wraz z dodatkiem marchewki (1 słoik 680 gramów) 
  • 3 listki laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 4 suszone owoce jałowca 
  • 6 suszonych prawdziwków namoczonych w ciepłej wodzie pół godziny przed 
  • 10 suszonych śliwek pokrojonych w paseczki 
  • 1 cebula posiekana w piórka  
  • 1 jabłko 
  • 250 gramów świeżych boczniaków 
  • olej  
  • czosnek niedźwiedzi (jedna łyżeczka) 
  • cząber (1 łyżeczka) 
  • papryka wędzona (2 łyżeczki)   
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • 5 suszonych pomidorów odsączony z oleju i pokrojonych w paseczki 
  • 150 ml wytrawnego, czerwonego wina 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 cebula posiekana w piórka  
  • 1 jabłko 
  • olej  

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy kapustę wraz z zalewą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz suszone grzyby wraz z wodą (grzyby delikatnie siekamy). Dodajemy śliwki. Gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy cebulę przez kilka minut, a następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłko oraz boczniaki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, cząbrem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy około 10-15 minut na bardzo małym ogniu, a następnie przenosimy do garnka z kapustą. Wlewamy wino oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Bigos gotujemy kilka godzin oraz jeszcze 2 następnego dnia. Doprawiamy do smaku. 

Bigos wegański