Beef Stroganoff

Danie idealne na wykwintną kolację, czyli Beef Stroganoff. Ta nieziemska w smaku potrawa, to klasyka kuchni rosyjskiej. Danie bardzo popularne na całym świecie, a wersji jak je przyrządzić jest mnóstwo. Beef Stroganoff to nic innego jak podsmażone kawałki wołowiny z grzybami w sosie śmietanowym. Danie dobrze przyrządzone rozpływa się w ustach i na pewno zostanie zapamiętane przez waszych gości. Osobiście uważam, że jest to jedno z lepszych dań jakie jadłam. 

Składniki (4-5 porcji):

  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 duża cebula pokrojona w plasterki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 250g pieczarek pokrojonych w plastry 
  • 1 łyżka mąki orkiszowej 
  • 600 gramów pokrojonej polędwicy wołowej 
  • 150 gramów crème fraîche 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. sarepskiej  
  • 100 ml bulionu wołowego 
  • pęczek pietruszki, posiekany 
  • korniszony w plasterki według uznania 

Przygotowanie:

Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni lub w żeliwnym garnku, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu do całkowitego zmiękczenia, czyli przez około 15 minut, dodając odrobinę wody. Następnie dodajemy przetarty czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty. Kolejno dodajemy 1 łyżkę masła oraz pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż całkowicie zmiękną. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy na talerz.

Na osobnym talerzu mieszamy 1 łyżkę mąki z dużą szczyptą soli i pieprzu, a następnie wrzucamy polędwice i mieszamy. Kawałki mięsa smażymy na patelni, w której smażyliśmy grzyby z odrobiną oleju (jeśli patelnia jest bardzo sucha) przez 3-4 minuty, aż będzie dobrze podsmażona.  Wkładamy cebulę i grzyby z powrotem na patelnię.  Dodajemy crème fraîche, 1 łyżeczkę musztardy i 100 ml bulionu wołowego, a następnie mieszamy całość.  Gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut.  Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z korniszonami i ziemniakami puree.

Beef Stroganoff