Danie idealne na wykwintną kolację, czyli Beef Stroganoff. Ta nieziemska w smaku potrawa, to klasyka kuchni rosyjskiej. Danie bardzo popularne na całym świecie, a wersji jak je przyrządzić jest mnóstwo. Beef Stroganoff to nic innego jak podsmażone kawałki wołowiny z grzybami w sosie śmietanowym. Danie dobrze przyrządzone rozpływa się w ustach i na pewno zostanie zapamiętane przez waszych gości. Osobiście uważam, że jest to jedno z lepszych dań jakie jadłam.
Składniki (4-5 porcji):
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 250g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 600 gramów pokrojonej polędwicy wołowej
- 150 gramów crème fraîche
- 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. sarepskiej
- 100 ml bulionu wołowego
- pęczek pietruszki, posiekany
- korniszony w plasterki według uznania
Przygotowanie:
Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni lub w żeliwnym garnku, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu do całkowitego zmiękczenia, czyli przez około 15 minut, dodając odrobinę wody. Następnie dodajemy przetarty czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty. Kolejno dodajemy 1 łyżkę masła oraz pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż całkowicie zmiękną. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy na talerz.
Na osobnym talerzu mieszamy 1 łyżkę mąki z dużą szczyptą soli i pieprzu, a następnie wrzucamy polędwice i mieszamy. Kawałki mięsa smażymy na patelni, w której smażyliśmy grzyby z odrobiną oleju (jeśli patelnia jest bardzo sucha) przez 3-4 minuty, aż będzie dobrze podsmażona. Wkładamy cebulę i grzyby z powrotem na patelnię. Dodajemy crème fraîche, 1 łyżeczkę musztardy i 100 ml bulionu wołowego, a następnie mieszamy całość. Gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z korniszonami i ziemniakami puree.