Zapiekanka pomidorowa z bakłażanami i mozzarellą to jedno z moich ulubionych dań. Dodatek natki do sosu pomidorowego nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru oraz sprawia, że w ogóle nie brakuje tutaj ani mięsa, ani ryby. Jest to idealne danie bezmięsne, a do tego bardzo pożywne.
Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 puszka pomidorów
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 małe bakłażany
- sól, pieprz
- 125 gramów sera mozzarella
- 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy oliwę i od razu wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Lekko solimy i smażymy krótko do zeszklenia. Zalewamy pomidorami. Gotujemy około 15 minut. Następnie blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i octem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę oraz starty parmezan.
Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Następnie solimy i smarujemy delikatnie oliwą. Wkładamy do pieca ustawionego na funkcję grilla. Grillujemy po kilka minut 4-5 minut z każdej strony.
W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw sos, potem bakłażany, znowu sos i bakłażany i sos. Na górze układamy mozzarellę. Lekko posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180°C.