Bakłażany z mozzarellą

Zapiekanka pomidorowa z bakłażanami i mozzarellą to jedno z moich ulubionych dań. Dodatek natki do sosu pomidorowego nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru oraz sprawia, że w ogóle nie brakuje tutaj ani mięsa, ani ryby. Jest to idealne danie bezmięsne, a do tego bardzo pożywne.

Składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 małe bakłażany
  • sól, pieprz
  • 125 gramów sera mozzarella
  • 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy oliwę i od razu wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Lekko solimy i smażymy krótko do zeszklenia. Zalewamy pomidorami. Gotujemy około 15 minut. Następnie blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i octem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę oraz starty parmezan.

Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Następnie solimy i smarujemy delikatnie oliwą. Wkładamy do pieca ustawionego na funkcję grilla. Grillujemy po kilka minut 4-5 minut z każdej strony.

W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw sos, potem bakłażany, znowu sos i bakłażany i sos. Na górze układamy mozzarellę. Lekko posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180°C.

Bakłażany z mozzarellą
Bakłażany z mozzarellą