Niezbyt często robimy słodkie rzeczy na blogu, ale gdy już są, to nie może w nich zabraknąć dwóch składników. A są to orzechy lub owoce. Dla nas to są właśnie te zdrowe przyjemności, na które lubimy sobie pozwolić. Do naszych babeczek dodamy nasza ulubioną gorzką czekoladę, która rozpływa się w ustach i w naszych babeczkach. Babeczki super smakują z mlekiem choć my np. uwielbiamy je przekrojone na pól i posmarowane w środku masłem z orzechów laskowych. Wybór pozostawiamy Wam. Ponieważ nasze mafinkin robi się naprawdę szybko, zachęcamy Was do eksperymentowania ze składnikami, a najlepszymi pomysłami dzielcie się z nami. Czekamy na propozycje. Może tym razem zrobimy coś z owocami? A ponieważ już wiosna i przed nami truskawki i owoce lasu mamy w czym wybierać.
Składniki:
- 300 gramów mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gramów brązowego cukru
- 50 gramów roztopionego masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Składniki dokładnie zmiksować a następnie dodać:
- pół gorzkiej czekolady (90% kakao) połamanej na drobno
- pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
Całość dokładnie wymieszać i nałożyć do 12 pojemniczków do pieczenia mufinek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i lekko obsypanych bulką tartą. Piec w temperaturze 160°C przez 35 minut.
Dodatkowo masło z orzechów laskowych lub cieple mleko z miodem