Babeczki orzechowe

Niezbyt często robimy słodkie rzeczy na blogu, ale gdy już są, to nie może w nich zabraknąć dwóch składników. A są to orzechy lub owoce. Dla nas to są właśnie te zdrowe przyjemności, na które lubimy sobie pozwolić. Do naszych babeczek dodamy nasza ulubioną gorzką czekoladę, która rozpływa się w ustach i w naszych babeczkach. Babeczki super smakują z mlekiem choć my np. uwielbiamy je przekrojone na pól i posmarowane w środku masłem z orzechów laskowych. Wybór pozostawiamy Wam. Ponieważ nasze mafinkin robi się naprawdę szybko, zachęcamy Was do eksperymentowania ze składnikami, a najlepszymi pomysłami dzielcie się z nami.  Czekamy na propozycje. Może tym razem zrobimy coś z owocami? A ponieważ już wiosna i przed nami truskawki i owoce lasu mamy w czym wybierać.  

Składniki:

  • 300 gramów mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 gramów brązowego cukru 
  • 50 gramów roztopionego masła 
  • 1 jajko 

Przygotowanie:

Składniki dokładnie zmiksować a następnie dodać: 

  • pół gorzkiej czekolady (90% kakao) połamanej na drobno 
  • pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich  

Całość dokładnie wymieszać i nałożyć do 12 pojemniczków do pieczenia mufinek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i lekko obsypanych bulką tartą. Piec w temperaturze 160°C przez 35 minut.  

Dodatkowo masło z orzechów laskowych lub cieple mleko z miodem