Baba ghanoush to pyszny dip z bakłażana, serwowany w kuchni arabskiej. Podawany jest w roli przystawki, ale jeśli wzbogacimy go o dodatkowe składniki, takie jak np. granat czy też chipsy z bakłażana, a do tego podamy chlebek pita, idealnie sprawdzi się jako lekkie danie główne. Bardzo ważne jest, aby smak sosu dopasować do naszych upodobań i dodać mniej lub więcej soku z cytryny, tak jak lubimy. Do bakłażana dodaje się również kremową pastę tahini zrobioną z nasion sezamu, którą dodaje się też do innych mezze (przystawek) w kuchni arabskiej, w tym np. do hummusa, ale także jako dressing do sałatek.
Składniki (3-4 porcje):
- 3 duże bakłażany
- ¼ szklanki tahini
- sok z cytryny do smaku
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 garści orzechów pistacjowych
- 2 duże garści owocu granatu
- 3 chlebki pita
Dwa bakłażany myjemy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piecu przez około godzinę i 20 minut do miękkości. W tym czasie kroimy trzeciego bakłażana w centymetrowe plastry i solimy z dwóch stron. Zostawiamy na pól godziny, po tym czasie dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Gdy nasze pieczone bakłażany już są gotowe, odkładamy do wystygnięcia a plastry grillujemy na opcji grilla w piecu po parę minut, aby dobrze wyschły na chipsy.
Pieczone bakłażany obieramy ze skóry i blendujemy w robocie kuchennym wraz z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą do dokładnego połączenia się.
Wykładamy do miseczki i dekorujemy natką, granatem oraz pistacjami. Jemy wraz z chlebkiem pita i chipsami z bakłażana.