Baba ghanoush

Baba ghanoush to pyszny dip z bakłażana, serwowany w kuchni arabskiej. Podawany jest w roli przystawki, ale jeśli wzbogacimy go o dodatkowe składniki, takie jak np. granat czy też chipsy z bakłażana, a do tego podamy chlebek pita, idealnie sprawdzi się jako lekkie danie główne. Bardzo ważne jest, aby smak sosu dopasować do naszych upodobań i dodać mniej lub więcej soku z cytryny, tak jak lubimy. Do bakłażana dodaje się również kremową pastę tahini zrobioną z nasion sezamu, którą dodaje się też do innych mezze (przystawek) w kuchni arabskiej, w tym np. do hummusa, ale także jako dressing do sałatek.

Składniki (3-4 porcje):

  • 3 duże bakłażany 
  • ¼ szklanki tahini 
  • sok z cytryny do smaku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól do smaku 
  • 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 garści orzechów pistacjowych 
  • 2 duże garści owocu granatu 
  • 3 chlebki pita 

Dwa bakłażany myjemy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piecu przez około godzinę i 20 minut do miękkości. W tym czasie kroimy trzeciego bakłażana w centymetrowe plastry i solimy z dwóch stron. Zostawiamy na pól godziny, po tym czasie dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Gdy nasze pieczone bakłażany już są gotowe, odkładamy do wystygnięcia a plastry grillujemy na opcji grilla w piecu po parę minut, aby dobrze wyschły na chipsy.  

Pieczone bakłażany obieramy ze skóry i blendujemy w robocie kuchennym wraz z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą do dokładnego połączenia się. 

Wykładamy do miseczki i dekorujemy natką, granatem oraz pistacjami. Jemy wraz z chlebkiem pita i chipsami z bakłażana. 

Baba ghanoush