Sałatka z malinami i kuskusem perłowym

Lato to idealny czas na sałatki! Świeże owoce i warzywa kuszą kolorami i smakami, a lekkie dania doskonale sprawdzają się w upalne dni. Warto wykorzystać sezonowe składniki, tworząc pyszne i zdrowe połączenia. 

Składniki (2-3 porcje):

  • 175 g kuskusu perłowego
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 175 g świeżych malin
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 1 cukinia, posiekana w cienkie plasterki
  • 2 cebulki dymki, przycięte i pokrojone w ukośne plasterki
  • kilka migdałów, uprażonych i pokruszonych

Na dressing:

  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj kuskus perłowy w bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie miękki. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2. Sprawdź maliny, usuwając te, które są przejrzałe. Posiekaj liście bazylii.

3. Przełóż ostudzony kuskus do małej miski do serwowania i dobrze wymieszaj, aby rozbić wszystkie grudki. Dodaj cukinię, cebulki dymki, maliny i uprażone migdały.

4. Wmieszaj bazylię, a następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

5. Umieść wszystkie składniki sosu w małym słoiczku z zakrętką, dodaj sól i pieprz do smaku. Zakręć pokrywkę i wstrząśnij, aż składniki dobrze się połączą.

6. Wlej sos na sałatkę i podawaj. Do tej sałatki super smakuje pieczony łosoś. 

Smacznego!

Sałatka z malinami i kuskusem perłowym