Lato to idealny czas na sałatki! Świeże owoce i warzywa kuszą kolorami i smakami, a lekkie dania doskonale sprawdzają się w upalne dni. Warto wykorzystać sezonowe składniki, tworząc pyszne i zdrowe połączenia.
Składniki (2-3 porcje):
- 175 g kuskusu perłowego
- 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 175 g świeżych malin
- mały pęczek świeżej bazylii
- 1 cukinia, posiekana w cienkie plasterki
- 2 cebulki dymki, przycięte i pokrojone w ukośne plasterki
- kilka migdałów, uprażonych i pokruszonych
Na dressing:
- 1/2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj kuskus perłowy w bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie miękki. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2. Sprawdź maliny, usuwając te, które są przejrzałe. Posiekaj liście bazylii.
3. Przełóż ostudzony kuskus do małej miski do serwowania i dobrze wymieszaj, aby rozbić wszystkie grudki. Dodaj cukinię, cebulki dymki, maliny i uprażone migdały.
4. Wmieszaj bazylię, a następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Umieść wszystkie składniki sosu w małym słoiczku z zakrętką, dodaj sól i pieprz do smaku. Zakręć pokrywkę i wstrząśnij, aż składniki dobrze się połączą.
6. Wlej sos na sałatkę i podawaj. Do tej sałatki super smakuje pieczony łosoś.
Smacznego!