Azjatycka sałatka z rozbitych ogórków

Robiliście już kiedyś sałatkę z rozbitych ogórków? Ten smak powala z nóg. Rozbicie ogórków sprawia, że zyskują one nowego, pysznego wymiaru smaku, ponieważ proces rozbicia pomaga wchłonąć ogórkom sos czy marynatę. Najlepiej smakują z azjatyckimi dodatkami i ziołami, takimi jak kolendra czy tajska bazylia. Spróbujcie.

Składniki:

  • 3-4 ogórki krótkie szklarniowe
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego albo jabłkowego
  • sól
  • 1 łyżeczka oleju chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 czerwone chili, posiekane
  • 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • szczypiorek
  • tajska bazylia
  • kolendra
  • prażona cebulka

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj i rozbij za pomocą noża, a następnie umieść je w misce.

2. Posyp ogórki solą.

3. Odstaw ogórki na około 10 minut, aby puściły sok. 

4. W międzyczasie przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj szczyptę soli, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek, sezam, chili i olej chili. Pamiętaj, aby smak dressingu dopasować do swojego smaku. 

5. Po 10 minutach odciśnij ogórki, aby pozbyć się nadmiaru soku.

6. Dodaj dressing do ogórków i delikatnie wymieszaj.

7. Przed podaniem posyp sałatkę szczypiorkiem, prażoną cebulką, ziołami i dodatkowo chili.

8. Sałatkę podawaj od razu.

Azjatycka sałatka z rozbitych ogórków