Robiliście już kiedyś sałatkę z rozbitych ogórków? Ten smak powala z nóg. Rozbicie ogórków sprawia, że zyskują one nowego, pysznego wymiaru smaku, ponieważ proces rozbicia pomaga wchłonąć ogórkom sos czy marynatę. Najlepiej smakują z azjatyckimi dodatkami i ziołami, takimi jak kolendra czy tajska bazylia. Spróbujcie.
Składniki:
- 3-4 ogórki krótkie szklarniowe
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego albo jabłkowego
- sól
- 1 łyżeczka oleju chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 czerwone chili, posiekane
- 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
- szczypiorek
- tajska bazylia
- kolendra
- prażona cebulka
Przygotowanie:
1. Ogórki umyj i rozbij za pomocą noża, a następnie umieść je w misce.
2. Posyp ogórki solą.
3. Odstaw ogórki na około 10 minut, aby puściły sok.
4. W międzyczasie przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj szczyptę soli, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek, sezam, chili i olej chili. Pamiętaj, aby smak dressingu dopasować do swojego smaku.
5. Po 10 minutach odciśnij ogórki, aby pozbyć się nadmiaru soku.
6. Dodaj dressing do ogórków i delikatnie wymieszaj.
7. Przed podaniem posyp sałatkę szczypiorkiem, prażoną cebulką, ziołami i dodatkowo chili.
8. Sałatkę podawaj od razu.