Sałatka z arbuza z dressingiem jogurtowym

Ta sałatka sprawdzi się idealnie na grilla albo letnie lunche, a jej smak jednym słowem to fajerwerki! Soczysty arbuz, delikatne awokado i pyszny dressing z odrobiną chili, to składniki, które cudownie razem pasują. 

Składniki (2-3 porcje):

  • 1/4 arbuza (krojonego w kształcie kulek)
  • 1 awokado (krojone w kostkę)
  • 1 mała czerwona cebulka (posiekana na cienkie plastry)
  • 2 łyżki podprażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • odrobina majonezu (np. kewpie)
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta chili w płatkach
  • trochę soku z cytryny
  • kilka gałązek kolendry i mięty
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Na talerzu ułóż pokrojonego w kształcie kulek arbuza. 

2. Na arbuza ułóż pokrojone w kostkę awokado. 

3. Posiekaj czerwoną cebulę na cienkie plastry za pomocą mandoliny i ułóż na sałatce.

4. Na wierzchu dodaj podprażone orzechy nerkowca.

5. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, miód, ocet jabłkowy, szczyptę chili w płatkach i trochę soku z cytryny. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Pamiętaj, że możesz zmienić ilość składników, tak aby dopasować smak dressingu do swojego gustu.

6. Polej sałatkę dressingiem jogurtowym i dokładnie wymieszaj.

7. Na koniec rozerwij kilka gałązek kolendry i mięty i posyp nimi sałatkę.

8. Dopraw sałatkę pieprzem według własnego smaku.

Smacznego!

Sałatka z arbuza z dressingiem jogurtowym