Makaron ze szparagami i gorgonzolą

Tym razem chciałabym podzielić się przepisem na pyszny makaron ze szparagami i gorgonzolą. To proste danie, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, więc możecie je wypróbować nawet wtedy, gdy macie mało czasu. Gotowi? Zaczynamy!

Składniki (3 porcje):

  • 500 gramów szparagów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 120 gramów sera gorgonzola
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 250 gramów makaronu (np. linguine) gotujemy al dente
  • bulion lub woda z gotowania makaronu (1-2 łyżki)
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • starty parmezan lub grana padano do posypania

Przygotowanie:

1. Umyj szparagi, odetnij główki i odłam/obetnij końcówki.

2. Resztę szparagów potnij na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.

3. Na oliwie przesmaż główki szparagów, posól i popieprz. Kilka możesz zostawić do dekoracji na koniec.

4. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz wstążki szparagów i podlej bulionem lub wodą z gotowania makaronu.

5. Dorzuć gorgonzolę i śmietankę, mieszaj aż ser się rozpuści. W razie, gdyby sos był za gęsty, podlej wodą z gotowania makaronu.

6. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. 

7. Przełóż na talerz i posyp startym parmezanem lub grana padano.

8. Opcjonalnie możesz ozdobić kilkoma przesmażonymi główkami szparagów.

Makaron ze szparagami i gorgonzolą