Ubijany kozi ser z truskawkami i burakiem

To połączenie smaków jest prawdziwą poezją dla kubków smakowych i idealnie pasuje na zbliżającą się majówkę. Danie to można podawać solo, ale również świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego kurczaka lub greckiego souvlaki.

Składniki (2 porcje):

  • 120 gramów sera koziego pleśniowego
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 duży ugotowany i obrany burak
  • kilka dużych truskawek, pokrojonych na pół
  • listki mięty, porozrywane
  • mieszanka nasion
  • oliwa extra virgin
  • miód
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Włóż ser kozi plesniowy oraz jogurt grecki do robota kuchennego i ubijaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przełóż na talerz i delikatnie rozsmaruj. 

2. Na talerzu ułóż kawałki ugotowanego buraka.

3. Dodaj pokrojone na pół truskawki oraz porozrywane listki mięty.

4. Posyp mieszanką nasion i skrop wszystko oliwą extra virgin oraz odrobiną miodu.

5. Dopraw danie odrobiną pieprzu, aby podkreślić smaki.

6. Gotowe! Smacznego!

Ubijany kozi ser z truskawkami i burakiem