Nie macie pomysłu na lunch do pracy? Mam dla Was świetny pomysł na zdrową sałatkę do lunch boxa – sałatkę azjatycką z makaronem soba! Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale również pełna aromatycznych smaków i chrupiących warzyw. Jest idealna na lunch w pracy, szkole czy na pikniku.
Jest lekka, pełna świeżych składników i przede wszystkim smaczna. Możecie ją również zabrać na piknik czy podać na letnich spotkaniach ze znajomymi. Do tego jest zdrowa ze względu na obecność składników odżywczych.
Składniki:
- 100g makaronu soba
- odrobina oleju sezamowego
- 1 czerwona papryka
- 1 duża żółta papryka
- 1 marchewka
- 1 cebulka dymka
- 200g obranych, ugotowanych krewetek
- garść liści kolendry
- 1 łyżka prażonych czarnych i białych nasion sezamu, do posypania
Sos:
- 1 szalotka, obrana i drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 mała czerwona papryczka, pozbawiona nasion i drobno posiekana
- 2-3 łyżki soku z limonki, lub więcej według smaku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki prażonego oleju sezamowego
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i polej odrobiną oleju sezamowego.
2. Warzywa pokrój w cienkie paski. Cebulki dymki pokrój drobno.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu: szalotkę, czosnek, papryczkę, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy, cukier i olej sezamowy. Mieszaj, aż składniki się połączą.
4. Połącz wszystko razem tzn. makaron, sos i warzywa, aż składniki się połączą.
5. Na koniec dodaj liście kolendry, krewetki i wymieszaj delikatnie.
6. Podaj danie posypane prażonymi nasionami sezamu.