Marynowana czerwona cebulka

Marynowane czerwone cebulki to pyszna i aromatyczna przekąska. Proces marynowania cebulek dodaje im bogaty smak i chrupkość, idealną do podania jako dodatek do dań głównych, sałatek, kanapek lub nawet jako dekoracyjny element potraw. Mój ulubiony sposób to na pewno z tacosami lub w tortilli.

Składniki (1 słoiczek 250 g)

  • 1 czerwona cebula (poszatkowana)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego 
  • 100-150 ml zimnej wody 
  • około 10 ziaren pieprzu (według uznania)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli Maldon

Przygotowanie:

1. Poszatkowaną i obraną cebulę zalej wrzątkiem na chwilę, a następnie zahartuj zimną wodą i odcedź.

2. W garnku połącz cukier, sól, pieprz, czosnek, ocet i wodę, dokładnie wymieszaj. 

3. Umieść odcedzoną cebulkę w słoiku. 

4. Zalej cebulkę w słoiczku przygotowanym wcześniej mieszanką z garnka.

5. Zamknij słoiczek i schowaj marynowaną cebulkę do lodówki na minimum 2 dni. 

Marynowana czerwona cebulka