Marynowane czerwone cebulki to pyszna i aromatyczna przekąska. Proces marynowania cebulek dodaje im bogaty smak i chrupkość, idealną do podania jako dodatek do dań głównych, sałatek, kanapek lub nawet jako dekoracyjny element potraw. Mój ulubiony sposób to na pewno z tacosami lub w tortilli.
Składniki (1 słoiczek 250 g)
- 1 czerwona cebula (poszatkowana)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 100-150 ml zimnej wody
- około 10 ziaren pieprzu (według uznania)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli Maldon
Przygotowanie:
1. Poszatkowaną i obraną cebulę zalej wrzątkiem na chwilę, a następnie zahartuj zimną wodą i odcedź.
2. W garnku połącz cukier, sól, pieprz, czosnek, ocet i wodę, dokładnie wymieszaj.
3. Umieść odcedzoną cebulkę w słoiku.
4. Zalej cebulkę w słoiczku przygotowanym wcześniej mieszanką z garnka.
5. Zamknij słoiczek i schowaj marynowaną cebulkę do lodówki na minimum 2 dni.