Pieczone skrzydełka z sosem limonkowym

To danie jest idealne na weekend, gdy chcecie przygotować coś orzeźwiającego i pysznego, nie spędzając zbyt wiele czasu w kuchni. Pieczony kurczak zawsze zachwyca smakiem, a ta przepyszna propozycja skrzydełek z limonką i kolendrą z pewnością przypadnie Wam do gustu! Skrzydełka z soczystego kurczaka, aromatycznej kolendry, świeżego soku z limonki i pikantnego czosnku z pewnością rozgrzeje kubki smakowe. Dodatek papryczek chili i płatków chili nada potrawie odpowiedniego „kopa”, a wszystko to podane z odrobiną syropu z agawy dla słodko-pikantnego smaku. Gotowi na kulinarne doznania? 

Składniki (2-3 porcje):

  • 10 skrzydełek
  • mały pęczek kolendry
  • sok z 2 dużych limonek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • kilka małych papryczek chili (ilość według własnego uznania)
  • 30 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

1. Włóż wszystkie składniki (poza skrzydełkami) do blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku.

2. Natrzyj skrzydełka sosem (zostaw trochę sosu na sam koniec do maczania) i pozostaw do marynowania przez przynajmniej 30 minut.

3. Piecz w air fryerze przez 25 minut w temperaturze 195 C°.

4. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznymi, soczystymi skrzydełkami z intensywnym smakiem limonki.

Pieczone skrzydełka z sosem limonkowym