Hej, czy macie już pomysł na niedzielny obiad? A co powiedziecie na takiego wypasionego kotleta?
Schnitzel z bakłażana z sosem tatarskim to smaczna i kreatywna alternatywa dla tradycyjnego mięsnego schnitzela. Bakłażan jest pieczony, a następnie rozbity na plaster, panierowany i smażony na złocisty kolor. Super smakuje z sosem tatarskim, który dodaje mu niepowtarzalnego smaku i konsystencji. To danie jest idealne dla osób szukających roślinnych opcji, które nadal dostarczają niezapomnianych doznań smakowych.
Składniki (1 porcja):
- 1 bakłażan
- sól, pieprz
- 100 gramów mąki (może być orkiszowa)
- 150 ml gazowanej wody
- szczypta papryki
- szczypta oregano
- szklanka panierki panko
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Bakłażana zawiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
2. Po upieczeniu obierz bakłażana, delikatnie rozkrój go i rozgnieć widelcem.
3. Posól i popieprz bakłażana.
4. W międzyczasie przygotuj w misce wodę z mąką, dodaj paprykę i oregano. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw na chwilę.
5. Panieruj bakłażana w cieście z mąki i przypraw oraz w panierce panko.
6. Smaż schnitzel z bakłażana na rozgrzanym oleju (180 stopni) na złoty kolor z obu stron.
7. Podawaj z sosem tatarskim i kawałkiem cytryny, aby dodać świeżości.