Sałatka z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą

Ta prosta sałatka z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą jest idealna jako lekki posiłek lub zdrowa przekąska. Możecie również dodać inne ulubione warzywa lub składniki, aby dostosować ją do swoich preferencji smakowych. Zaczynajmy.

Składniki (1 porcja):

  • 100g ugotowanego ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka oliwy z puszki tuńczyka
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1/2 puszki kukurydzy (odcedzonej)

Przygotowanie:

1. Ugotuj 100g ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

2. Otwórz puszkę tuńczyka i odsącz olej. Przełóż tuńczyka do dużej miski.

3. Dodaj 1 łyżkę oliwy z puszki tuńczyka do miski.

4. Dodaj ugotowany i ostudzony ryż do miski z tuńczykiem.

5. Dodaj odcedzoną kukurydzę do miski.

6. Posyp sałatkę solą i pieprzem do smaku.

7. Posiekaj kilka listków natki pietruszki i dodaj do miski.

8. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.

9. Sałatkę można podać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą