Zupa cebulowa z grzankami i serem gruyère

Zupa cebulowa to klasyczne danie, które zachwyca swoim aromatem i wyrazistym smakiem. Cebula, podsmażona na maśle i zeszklista, tworzy głęboki i aromatyczny bulion, który doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami i rozpuszczonym serem na wierzchu.

Składniki (2 porcje):

  • 50 g masła
  • 6 dużych cebul (1 kg), pokrojonych w piórka
  • ¾ szklanki wytrawnego białego wina (180 ml)
  • 4 szklanki bulionu wołowego (1 l)
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku (plus do dekoracji)
  • 4 kromki chleba
  • starty ser gruyère (200 g)

Przygotowanie:

1. Rozpuść masło w dużym rondlu. Smaż cebule na średnim ogniu, mieszając przez ok. 30 minut, aż uzyskają złoty kolor. Delikatnie posól.

2. W średnim rondlu podgrzej bulion wołowy i liść laurowy. Zestaw z ognia.

3. Obsmażone cebule posyp mąką i smaż je, mieszając, aż wszystko zacznie się zagęszczać. (Odłóż 4 łyżki do grzanek) Stopniowo dolewaj gorący wywar, a następnie wino. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj tymianek.

4. Gdy zupa się gotuje, pokrój chleb na kromki, połóż na nich odłożoną cebulę, ser i zapiecz aż ser się rozpuści.

5. Nalej zupę do misek, ułóż na wierzchu grzanki i posyp tymiankiem i pieprzem.

Zupa cebulowa z grzankami i serem gruyère