Zupa cebulowa to klasyczne danie, które zachwyca swoim aromatem i wyrazistym smakiem. Cebula, podsmażona na maśle i zeszklista, tworzy głęboki i aromatyczny bulion, który doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami i rozpuszczonym serem na wierzchu.
Składniki (2 porcje):
- 50 g masła
- 6 dużych cebul (1 kg), pokrojonych w piórka
- ¾ szklanki wytrawnego białego wina (180 ml)
- 4 szklanki bulionu wołowego (1 l)
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku (plus do dekoracji)
- 4 kromki chleba
- starty ser gruyère (200 g)
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło w dużym rondlu. Smaż cebule na średnim ogniu, mieszając przez ok. 30 minut, aż uzyskają złoty kolor. Delikatnie posól.
2. W średnim rondlu podgrzej bulion wołowy i liść laurowy. Zestaw z ognia.
3. Obsmażone cebule posyp mąką i smaż je, mieszając, aż wszystko zacznie się zagęszczać. (Odłóż 4 łyżki do grzanek) Stopniowo dolewaj gorący wywar, a następnie wino. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj tymianek.
4. Gdy zupa się gotuje, pokrój chleb na kromki, połóż na nich odłożoną cebulę, ser i zapiecz aż ser się rozpuści.
5. Nalej zupę do misek, ułóż na wierzchu grzanki i posyp tymiankiem i pieprzem.