Ceviche z tuńczyka

Ceviche to tradycyjne danie kuchni latynoamerykańskiej, w którym surowe owoce morza lub ryby są marynowane w soku z cytryny lub limonki. Proces ten „gotuje” mięso, sprawiając, że staje się delikatne i miękkie. Ceviche może być przygotowywane z różnych składników, takich jak ryby, owoce morza, cebula, papryka chili i kolendra, i jest podawane jako przystawka lub danie główne.

Składniki (2 porcje):

  • 400g świeżego tuńczyka, pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 mango, pokrojone w kostkę
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 jalapeno, drobno posiekane (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana (opcjonalnie)
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • sok z 4 limonek
  • sok z 2 pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. W dużym naczyniu wymieszaj pokrojony tuńczyk, cebulę, mango, awokado, jalapeno (jeśli używasz) i papryczkę chili (jeśli używasz).

2. Dodaj posiekaną kolendrę do mieszanki składników.

3. Wlej sok z limonek i pomarańczy do miski z tuńczykiem i delikatnie wymieszaj.

4. Dopraw ceviche solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać więcej soku z limonek lub pomarańczy, jeśli potrzebujesz intensywniejszego smaku.

5. Przykryj naczynie i umieść je w lodówce na około 30 minut lub dłużej, aby składniki dobrze się przegryzły.

6. Podawaj ceviche tuńczykowe na krakersach, tortilli lub jako dodatek do sałatek.

Smacznego!

Ceviche z tuńczyka