Wraz z nadejściem nowego roku, wiele osób decyduje się na wprowadzenie zdrowszych nawyków żywieniowych. To curry z krewetkami, dynią i szpinakiem to aromatyczne danie pełne pysznych i zdrowych składników, które idealnie wpisuje się w potrzeby naszego organizmu w okresie chłodów.
Składniki (4 porcje):
- ½ dyni piżmowej obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę o rozmiarze jednego kęsa
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łodyga trawy cytrynowej, z wierzchu i zewnętrznych liści oczyszczona, końcówkę lekko rozbijamy dla uwolnienia aromatu
- ½ czerwonej papryczki chilli, pozbawionej nasion i drobno posiekanej
- po ½ łyżeczki kurkumy, mielonego kuminu i mielonej kolendry
- 1 dojrzałe mango, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
- 200 g młodego szpinaku
- 150 ml bulionu warzywnego (lub wody)
- 150 ml mleka kokosowego
- 175 g ugotowanych krewetek
- 1 łyżeczka tamari lub sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki kolendry
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C (termoobieg). Umieść pokrojoną dynię piżmową na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut lub aż będzie prawie miękka. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
2. Rozgrzej olej w dużym żeliwnym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2 minuty, aż będzie miękka, ale niezabarwiona. Dodaj posiekany imbir, czosnek, trawę cytrynową, papryczkę chili i przyprawy. Smaż przez kolejne 3 minuty.
3. Dodaj pokrojone mango i upieczoną dynię, a następnie dodaj szpinak. Zalej całość bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym. Delikatnie wymieszaj, powoli doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż szpinak zacznie więdnąć.
4. Dodaj krewetki i wymieszaj. Gdy krewetki staną się ciepłe, dodaj tamari, sok z limonki i posiekaną kolendrę, i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sprawdź smak i dodaj więcej soku z limonki lub tamari, jeśli jest to konieczne. Podawaj z ryżem.