To idealne danie na zimowe dni, które z pewnością Was zaskoczy. Kapusta kiszona, marchewka i jabłko dodają tu wyjątkowego smaku, a pieczone udka są soczyste i aromatyczne. Przygotowanie tego posiłku jest proste, a efekt przepyszny.
Rozgrzewa w zimne i pochmurne dni. Wypróbujcie.
Surówka:
- 500 gramów ekologicznej kapusty kiszonej
- 2 obrane i starte na dużych oczkach marchewki
- 2 umyte, pozbawione gniazd nasiennych i starte na dużych oczkach jabłka
- 1 obrana i posiekana czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- duża ilość świeżo zmielonego pieprzu
- sok z połowy cytryny
- sól morska do smaku
Dodatkowo:
- 2 całe udka z kurczaka
- sól, pieprz
- przyprawa do pieczenia kurczaka złocista
- olej rzepakowy
1. W misce połącz wszystkie składniki surówki: ekologiczną kapustę kiszoną, starte marchewki, starte jabłka, posiekaną czerwoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.
2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki surówki, aby się połączyły. Dopraw surówkę do smaku, dodając sól morską, świeżo zmielony pieprz i sok z połowy cytryny i olej.
3. Z tych proporcji powstaje duża ilość surówki. Drugą połowę możesz wykorzystać do innego obiadu.
4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Ułóż w nim surówkę równomiernie.
5. Na surówce ułóż udka z kurczaka. Dopraw je solą, pieprzem i przyprawą do pieczenia kurczaka złocistą i lekko posmaruj olejem.
6. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw je do nagrzanego pieca. Piecz udka z kurczaka pod przykryciem przez około 50 minut w temperaturze 170°C. (termoobieg)
7. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 25 minut, aż skórka udka zrumieni się. Możesz również na ostatnie minuty włączyć funkcję grilla, jeśli lubisz bardzo chrupiącą skórkę kurczaka.
8. Po upieczeniu udka z kurczaka są gotowe do podania. Możesz je podać wraz z ulubionym pieczywem albo ziemniakami.