Tego typu deser należy do jednych z moich ulubionych. Ciasta nie jest dużo, za to całe plasterki zdrowych i soczystych jabłek, które kocham, a jesienią i zimą jem codziennie.
- 2 duże jabłka, wydrążone i pokrojone w plasterki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 1-2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)
- cukier brązowy i cynamon (do posypania)
W misce mieszamy mąkę, cukier i sól.
Dodajemy jajko i mleko do miski z suchymi składnikami. Mieszamy energicznie, aż powstanie jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
Zanurzamy plasterki jabłek w cieście, jedno po drugim, aby je obtoczyć.
Delikatnie przekładamy obtoczone jabłka na rozgrzany olej. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
Wyjmujemy smażone jabłka z patelni i odsączamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Obtaczamy smażone jabłka w cukrze i cynamonie przed podaniem.