Ramen w 30 minut

Ramen jest symbolem japońskiej kuchni ulicznej i niezwykłej umiejętności balansowania smaków. Ta wyjątkowa kompozycja delikatnej zupy, jędrnych makaronów i różnorodnych dodatków sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność.

Bez względu na to, czy wybieracie klasyczną wersję z wieprzowiną, czy może wolicie wegetariański ramen pełen świeżych warzyw, każde danie z pewnością zaspokoi wasze kulinarne pragnienia i otworzy drzwi do fascynującej kultury japońskiej.

Składniki (2 porcje):

Bulion: 

  • 1 łyżka pasty z sezamu
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżki oleju chili (ostrość dopasowujemy pod siebie, jeśli nie lubimy ostrych dań, pomijamy ten składnik)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 300 ml mleka sojowego

Mięso mielone:

  • 400 gramów mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżka białej pasty miso
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżeczka oleju chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Dodatki: 

  • 2 jajka ugotowane przez 7,5-8 minut
  • 200 g makaronu do ramenu
  • szczypiorek według uznania
  • płat sushi nori
  • przyprawy: shichimi togarashi

Do miseczki wlewamy pastę z sezamu, mirin, sos sojowy, olej chili, olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Łączymy z gorącym bulionem oraz dolewamy mleko sojowe. Gotujemy na delikatnym ogniu kilka minut.

W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka. Jajka obieramy i kroimy na pół. Szczypiorek siekamy bardzo drobno.

Mięso smażymy wraz z przyprawami na średnim ogniu aż będzie miękkie.

Do misek wlewamy gorącą zupę, wkładamy makaron i po kolei pozostałe składniki. Podajemy od razu.

Ramen
Ramen