Ramen jest symbolem japońskiej kuchni ulicznej i niezwykłej umiejętności balansowania smaków. Ta wyjątkowa kompozycja delikatnej zupy, jędrnych makaronów i różnorodnych dodatków sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność.
Bez względu na to, czy wybieracie klasyczną wersję z wieprzowiną, czy może wolicie wegetariański ramen pełen świeżych warzyw, każde danie z pewnością zaspokoi wasze kulinarne pragnienia i otworzy drzwi do fascynującej kultury japońskiej.
Składniki (2 porcje):
Bulion:
- 1 łyżka pasty z sezamu
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju chili (ostrość dopasowujemy pod siebie, jeśli nie lubimy ostrych dań, pomijamy ten składnik)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 300 ml mleka sojowego
Mięso mielone:
- 400 gramów mięsa mielonego z szynki
- 1 łyżka białej pasty miso
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka oleju chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatki:
- 2 jajka ugotowane przez 7,5-8 minut
- 200 g makaronu do ramenu
- szczypiorek według uznania
- płat sushi nori
- przyprawy: shichimi togarashi
Do miseczki wlewamy pastę z sezamu, mirin, sos sojowy, olej chili, olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Łączymy z gorącym bulionem oraz dolewamy mleko sojowe. Gotujemy na delikatnym ogniu kilka minut.
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka. Jajka obieramy i kroimy na pół. Szczypiorek siekamy bardzo drobno.
Mięso smażymy wraz z przyprawami na średnim ogniu aż będzie miękkie.
Do misek wlewamy gorącą zupę, wkładamy makaron i po kolei pozostałe składniki. Podajemy od razu.