Krem pomidorowy z bazylią

Pyszny krem pomidorowy to przede wszystkim dobre pomidory. Dojrzałe, czerwone i słodkie. W ten sposób zupa, którą zrobimy będzie pyszna. 

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg różnego rodzaju pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • szklanka domowego rosołu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeża bazylia
  • śmietana 30%
  • świeże pieczywo

Pomidory myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy oliwę w garnku i dusimy pomidory oraz czosnek przez około 10-15 minut. Podlewamy rosołem. Na samym końcu blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, koncentratem i sokiem z cytryny. Podajemy wraz ze świeżą bazylią, kleksem śmietany oraz pysznym pieczywem. Smacznego.

Krem pomidorowy
Krem pomidorowy