Lato to idealny moment na wszelkiego rodzaju dania z pomidorami. Pomidory zerwane w sezonie, dojrzewające w promieniach słońca to raj dla podniebienia. Zimą nie ma co marzyć, żeby taka sałatka smakowała tak samo. Jeżeli też tak uważacie, zapiszcie ten przepis i korzystajcie z niego gdy tylko dojrzeją pomidory.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg różnego rodzaju pomidorów
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta suszonego oregano
- świeża bazylia według uznania
- świeżo mielony pieprz
- 2 sery burrata
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki startego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
Dodatkowo:
- ulubione pieczywo
Pomidory myjemy, oczyszczamy, te większe kroimy, koktajlowe zostawiamy w całości. Następnie solimy, potrząsamy i odstawiamy w sitku tak na 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Wykładamy na półmisek, posypujemy oregano, doprawiamy pieprzem oraz dekorujemy bazylią. Na samej górze układamy sery. Sos dokładnie mieszamy. Całość polewamy sosem, nie zapominając o serze. Podajemy od razu wraz z pieczywem.