Taka pyszna pieczona ryba kojarzy mi się przede wszystkim z wakacjami w Grecji. Przepis na ten prosty sos, którym polewam upieczoną już rybę przywiozłam z Korfu i mówię wam, że nadaje on rybie prawdziwego smaku. Spróbujcie koniecznie.
Składniki (1 porcja):
- 1 dorada
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- oliwa do pieczenia (2 łyżki)
Sos:
- oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- suszone oregano
Doradę nacieramy solą, pieprzem, oliwą do pieczenia oraz sokiem z cytryny. Pieczemy 20-25 min w temp. 180 °C. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Po upieczeniu rybę polewamy sosem. Do tej ryby polecam sałatkę np. ze szpinaku, koziego sera i pomidorków. Polewamy takim samym sosem jak rybę. Smacznego.