Pieczona dorada

Taka pyszna pieczona ryba kojarzy mi się przede wszystkim z wakacjami w Grecji. Przepis na ten prosty sos, którym polewam upieczoną już rybę przywiozłam z Korfu i mówię wam, że nadaje on rybie prawdziwego smaku. Spróbujcie koniecznie. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 dorada
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa do pieczenia (2 łyżki)

Sos:

  • oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • suszone oregano

Doradę nacieramy solą, pieprzem, oliwą do pieczenia oraz sokiem z cytryny. Pieczemy 20-25 min w temp. 180 °C. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Po upieczeniu rybę polewamy sosem. Do tej ryby polecam sałatkę np. ze szpinaku, koziego sera i pomidorków. Polewamy takim samym sosem jak rybę. Smacznego.

Dorada
Dorada