Lubicie kalafiora, ale nie macie już pomysłów jak przygotować to danie? Mam dla was rozwiązanie. Idealne danie na szybki obiad. Robi się naprawdę szybko, a efekt – przekonajcie się sami.
Składniki (2 porcje):
- 1 mały kalafior
- 1 łyżka sambal oelek
- 4 łyżki ketjap manis (słodki sos sojowy)
- 2 łyżki hoisin
- 1 łyżka miodu lub syropu
- (opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie)
Dodatkowo:
- kolendra
- sezam
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie łączymy składniki sosu i dokładnie smarujemy nim kalafiora. Kalafiora pieczemy przez 15 minut w temperaturze 185°C w air fryerze. Podajemy z ryżem.