Kalafior w sosie azjatyckim

Lubicie kalafiora, ale nie macie już pomysłów jak przygotować to danie? Mam dla was rozwiązanie. Idealne danie na szybki obiad. Robi się naprawdę szybko, a efekt – przekonajcie się sami. 

Składniki (2 porcje):

  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka sambal oelek
  • 4 łyżki ketjap manis (słodki sos sojowy)
  • 2 łyżki hoisin
  • 1 łyżka miodu lub syropu
  • (opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie)

Dodatkowo:

  • kolendra
  • sezam

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie łączymy składniki sosu i dokładnie smarujemy nim kalafiora. Kalafiora pieczemy przez 15 minut w temperaturze 185°C w air fryerze. Podajemy z ryżem.

Kalafior
Kalafior