Azjatyckie zupy są niezwykle popularne ze względu na swoje bogate smaki, sycącą konsystencję i prostotę przygotowania. W tym wpisie chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę azjatycką z pierożkami i jajkiem. Szybko przygotujecie ją we własnej kuchni, a efekt końcowy na pewno was zachwyci. Sam smak zupy jest boski, a zagryzając pierożkiem, to jest smak wręcz nieziemski.
Składniki (2 porcje):
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 papryka, pokrojona w cienkie paski
- 1 cebula dymka
- 2 czarne suszone grzybki (black fungus)
- 6-8 pierożków azjatyckich naszego wyboru
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 jajka, roztrzepane
- natka kolendry i szczypiorek posiekane
- sezam
- olej chili na sam koniec
Rozgrzewamy olej na woku lub głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i imbir i smażymy przez około 1 minutę, aż będą aromatyczne. Dodajemy marchewkę, paprykę i cebulę. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną nieco. Dodajemy pierożki i smażymy przez 1-2 minuty, aż lekko się zrumienią.
Wlewamy bulion warzywny do woka. Dodajemy grzybki. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy sos sojowy i sos rybny. Grzybki wyjmujemy i siekamy w paseczki. Dodajemy do zupy.
Powoli wlewamy roztrzepane jajka do zupy, jednocześnie delikatnie mieszając, aby powstały kawałki jajka.
Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, aż jajka się zetną. Zupę posypujemy natką kolendry, szczypiorkiem i sezamem, podajemy od razu gorącą dodając delikatnie oleju chili.