Jajka marynowane

Te pyszne marynowane jajka można jeść z ryżem, owsianką w stylu azjatyckim, czy np. dodać do ramenu. Marynatę możecie potem wykorzystać do innych potraw, bo jest jej wystarczająco dużo.

Składniki (4 porcje):

  • 3-4 jajka ugotowane przez 7 minut, tak aby żółtko było lejące
  • pół szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju chili z krewetkami (lub zwykły olej chili)
  • 2 łyżli oleju sezamowego
  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • szczypta posiekanej papryczki chili

Jajka zalewamy marynatą, zamykamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na noc.

Jajka marynowane
Jajka marynowane