Czy wy też uwielbiacie ramen, ale wydaje Wam się on bardzo ciężki w przygotowaniu? A częste wychodzenie do restauracji wiąże się z wydawaniem mnóstwa pieniędzy, a czasem po prostu nie mamy czasu. Tym razem mam dla Was super opcję na ramen w 10 minut, który smakuje jak przygotowywany godzinami. Wystarczy kilka składników i kilka prostych kroków, a pyszna zupa gotowa. Gotowi?

Składniki (2 porcje):

  • 1 łyżka pasty z sezamu
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 500 ml bulionu warzywnego (może też być z kurczaka)
  • 200 ml mleka sojowego
  • 2 jajka ugotowane przez 7,5-8 minut
  • 200 g makaronu do ramenu (ja użyłam świeżego jajecznego makaronu azjatyckiego)
  • 100 gramów tofu marynowanego w chili oleju (można też takie tofu zamarynować samemu)
  • szczypiorek według uznania
  • czerwona chili
  • kolendra według uznania
  • płat sushi nori
  • przyprawy: suszone wodorosty w proszku
  • przyprawy: shichimi togarashi

Do miseczki wlewamy pastę z sezamu, mirin, sos sojowy, olej chili, olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Łączymy z gorącym bulionem oraz dolewamy mleko sojowe. Gotujemy na delikatnym ogniu kilka minut. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka. Jajka obieramy i kroimy na pół. Pozostałe składniki siekamy według uznania. Do misek wlewamy gorącą zupę, wkładamy makaron i po kolei pozostałe składniki. Podajemy od razu.

Tofu ramen