To idealne danie na letnie dni, które z pewnością zostanie docenione przez każdego, kto lubi połączenie smaku i aromatu w jednym daniu.Jeśli szukacie wspaniałego dodatku do swojej sałatki, spróbujcie marynowanego w oleju chili tofu. To pyszne i aromatyczne tofu można łatwo znaleźć w azjatyckich supermarketach, a także zrobić w domu. Wystarczy marynować kawałki tofu w oleju chili i innych ulubionych przyprawach, aby uzyskać wyjątkowy smak.
Składniki (2 porcje):
- 100 g marynowanego w oleju chili tofu
- 150 g roszponki
- 6 truskawek
- 50 g karczochów z oleju
- szczypta czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kolendra
Umytą roszponkę układamy w miseczce, a na niej odsączone karczochy i pozbawione szypułek, umyte i przekrojone na pół truskawki. Tofu kroimy w paseczki i rozkładamy równomiernie na sałatce. Polewamy delikatnie olejem sezamowym, posypujemy sezamem, przystrajamy kolendrą i wcinamy.