Smażone brokuły w panierce panko

Panierka panko to japońska panierka, która jest lżejsza i bardziej chrupiąca niż tradycyjna bułka tarta. Jest to dzięki temu, że panierka panko jest produkowana z chleba bez skórki, co daje bardziej delikatną i lekkostrawną strukturę. Ponadto, panierka panko nie wchłania tłuszczu tak bardzo jak tradycyjna bułka tarta, dzięki czemu dania smażone w niej są mniej tłuste i bardziej chrupiące.

Składniki (2 porcje):

  • około 10-12 łodyżek brokułowych z brokuła szparagowego (górę odcinamy i wykorzystujemy do innej potrawy)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 szklanki panierki panko
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • sos tatarski

Brokuły oczyszczamy i usuwamy nierówne części. Następnie, obtaczamy je delikatnie w mące, a potem w jajku i panierce panko. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy brokuły na złoty kolor. Po usmażeniu, odkładamy brokuły na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Na koniec, podajemy smażone brokuły z domowym sosem tatarskim i cieszymy się pyszną przekąską. 

Smażone brokuły w panierce panko to nie tylko pyszna przekąska na imprezy, ale także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych smażonych przekąsek. Brokuły są bogate w witaminy i minerały, a smażone w panierce panko są mniej tłuste i bardziej chrupiące.

Brokuły w panko
Brokuły w panko