Chłodnik z ogórka i rzodkiewki

Letnie upały to idealny czas na delektowanie się chłodnymi i orzeźwiającymi potrawami. Wśród nich króluje chłodnik, który swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swojej prostocie oraz bogactwu smaków, które pochodzi z sezonowych świeżych warzyw. Sezonowe produkty wygrywają pod względem odżywczym, ponieważ są zbierane w odpowiednim momencie ich dojrzewania, gdy zawierają najwięcej wartości odżywczych. Taki pyszny i prosty chłodnik to samo zdrowie i radość dla podniebienia. 

Składniki (2 porcje):

  • 500 ml zimnej maślanki lub kefiru (lub pół na pół)
  • 5 ogórków gruntowych
  • 10 rzodkiewek bez ogonków 
  • pęczek młodego szczypiorku
  • 2 małe cebulki dymki 
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • koperek

Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę myjemy i siekamy w kostkę. To samo robimy ze szczypiorkiem i dymką. Jajka gotujemy na twardo (8 minut). Maślankę wlewamy do miski i lekko doprawiamy. Wrzucamy połowę składników, mieszamy. Wylewamy na talerze, resztą składników dekorujemy talarze. Smacznego.