Lubicie smak kuchni azjatyckiej? A może uwielbiacie klasyczną pomidorową? Ta zupa to idealne połączenie- pomidorowa fusion z mlekiem kokosowym, imbirem i ryżem z olejem sezamowym. To niepowtarzalne danie, które zaskoczy Wasze kubki smakowe i wprowadzi Was w podróż po smakach świata.
Składniki (2 porcje):
- 500 ml domowego bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietanki z mleka kokosowego (zebranej z góry mleka kokosowego)
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia według uznania
Umyte pomidory kroimy na kawałki i smażymy na łyżce oliwy na patelni wraz z posiekanym czosnkiem, startym imbirem oraz chili przez około 15-20 minut. Pomidory przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Całość dokładnie blendujemy. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Doprawiamy do smaku miodem, solą, pieprzem, cytryną i koncentratem. Dodajemy śmietankę z mleka kokosowego i gotujemy kolejne 5 minut. Podajemy wraz z idealnie ugotowanym ryżem z nutą sezamu.
Ryż z nutą sezamu
- 1 kubek białego ryżu basmati
- 1,5 kubka wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
Ryż wsypujemy na sito i bardzo dokładnie myjemy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól oraz olej. Zagotowujemy. Wkładamy ryż, mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować, szczelnie zamykamy papierem aluminiowym lub pokrywką. Ogień zmniejszamy na najmniejszy. Gotujemy około 12 minut, potrząsając od czasu do czasu garnuszkiem. Po tym czasie wyłączamy ryż. Zostawiamy w zamknięciu, aby doszedł, na kolejne 15-20 minut.