Włoskie risotto to danie, obok którego nikt nie jest w stanie przejść obojętnie. Jeśli tylko gotowane jest z uwagą i dobrymi składnikami wyjdzie nam smaczne i zachwyci podniebienie. Zgodzicie się ze mną? Podstawą jest tu gatunek ryżu do risotto, który jest w stanie wchłonąć dużą ilość płynu. To sprawi, że risotto będzie miało kremową konsystencję. Z kolei dodając bulion powoli, pozwali to na uwalnianie składników smakowych z bulionu. Bulion musi być jak najlepszy. Kostki rosołowe odpadają.Do tego risotto dodałam podpieczone szparagi, które już same w sobie to niebo w gębie, tutaj dodały jeszcze więcej smaku temu daniu.
Składniki (4 porcje):
- 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 gramów piersi z kurczaka
- 350 gramów ryżu do risotto (u mnie arborio)
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- 100-120 gramów startego parmezanu
- 1 łyżeczka masła (na koniec)
Następnie:
- 300 gramów zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Bulion rozgrzewamy w małym garnuszku. Na rondel wrzucamy masło i oliwę, a po chwili posiekaną cebulę. Smażymy około 2 minuty na małym ogniu tylko do zeszklenia. Dodajemy starty czosnek, mieszamy około 30 sekund. Teraz wrzucamy pokrojonego kurczaka, lekko solimy, smażymy, aż zrobi się biały. Dodajemy ryż, mieszamy aż ziarenka staną się przezroczyste i pokryte tłuszczem. Całość zalewamy winem. Mieszamy chwilę. Podczas gotowania, alkohol z wina odparowuje, pozostawiając bogatszy smak i aromat. Teraz zaczynamy proces dolewania bulionu. Wlewamy po trochu, aż do całkowitego zużycia bulionu (około 20 min). Doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie odłamujemy twarde końcówki ze szparagów, obieramy, jeśli jest taka potrzeba, delikatnie solimy, pieprzymy i smarujemy całe w oliwie. Pieczemy w piekarniku w 170 °C 10 minut od czasu do czasu potrząsając blachą.
Gdy risotto jest dobre, wyłączamy z ognia, dodajemy masło, pokrojone szparagi i część parmezanu. Bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy, całość posypujemy parmezanem oraz pieprzem.