Lody z karmelem to zdecydowanie mój ulubiony deser. Gdy studiowałam na Kingston University i zbliżała się publiczna prezentacja projektu tylko ten słodki deser łagodził mój stres. Teraz takie lody robię czasem w domu.
Zimne lody i ciepły, słodki, lejący się karmel to moim zdaniem najlepsze połączenie słodkich smaków ever. Spróbujcie sami.
Składniki na 1 słoiczek karmelu:
- 100 gramów cukru
- 50 gramów masła solonego (o temperaturze pokojowej)
- 100 ml śmietany 36%
Dodatkowo
- ulubione lody waniliowe
Do garnuszka z teflonowym spodem (lub pogrubionym dnem) wsypujemy równo cukier. Podgrzewamy cukier na średnim ogniu, ale nie mieszamy. Ten proces chwilę trwa. Czekamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy to nastąpi dodajemy masło i energicznie mieszamy, ale uważając, aby się nie poparzyć. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy znowu do polaczenia się składników. Gdy karmel się zagotuje wyłączamy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do słoiczka. Teraz pozostaje nam już tylko nałożyć ulubione lody waniliowe i polać karmelem. Gdy chcemy ponownie użyć karmel, podgrzewamy lekko w garnuszku.