Zobaczcie jak proste jest to danie. Idealne na weekend lub na bardzo pracowity tydzień, gdy chcemy szybko zjeść coś zdrowego. Tutaj oczywiście sprawdzi się też inna ryba, np. łosoś czy dorsz.
Składniki (2 porcje):
- 300 gramów ziemniaków w mundurkach
- 3 małe kolorowe papryki pokrojone na pół i oczyszczone z nasion
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 filety z okonia morskiego
- sól, pieprz
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
- świeża bazylia
Na blasze układamy przekrojone na pół, posolone i dokładnie obtoczone w oliwie ziemniaki wraz z papryką na pół. Posypujemy rozmarynem. Warzywa pieczemy około 25 minut w temperaturze 170’C. Na koniec dodajemy oliwki (ja ostatnio dodałam je na samym początku pieczenia i były bardzo suche na koniec, dlatego pamiętajcie dać je wraz z rybą, albo nawet już wraz z bazylią przed podaniem) oraz wcześniej posolone i lekko skropione oliwą filety rybne. Układamy na nich cytrynę i pieczemy już tylko 6-7 minut. Podajemy wraz ze świeżą bazylią.