Pieczona kaczka z warzywami, to danie, które robi się samo, a smakuje tak jakbyśmy spędzili w kuchni długie godziny. Warzywa dodane do kaczki zyskują nowego poziomu smaku, a to za sprawą kaczego tłuszczu. Do tego dania idealnie smakuje sałata z sosem winegret. Idealne połączenie na odświętny obiad.
Składniki (4 porcje):
- 2 nogi z kaczki
- 2 piersi wraz ze skrzydełkami
- sól, pieprz
- 3-4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki fasoli Jaś
- majeranek (suszony)
- tymianek (świeży)
Kaczkę nacieramy solą oraz majerankiem i marynujemy przez noc w zamkniętym naczyniu wraz z tymiankiem. Następnego dnia rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy kaczkę skórą do dołu do momentu aż zacznie puszczać tłuszcz i zbrązowieje. Odwracamy i smażymy z drugiej strony przez kolejne mniej-więcej 10 minut i przekładamy kaczkę do rondla. Na tłuszcz, który wytopił się z kaczki wrzucamy marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Smażymy przez parę minut i przekładamy do warzywa do rondla wraz z tymiankiem z marynaty. Wszystko delikatnie doprawiamy i zalewamy danie 100 ml przegotowanej, gorącej wody. Wkładamy danie do pieca na 1:30 minut do temperatury 170°C. Po tym czasie do dania dodajemy odsączoną fasolę i pieczemy kaczkę kolejne 30 minut, ale już bez zakrycia, tak aby skórka zrobiła się rumiana. Gotowe danie serwujemy wraz z ulubioną sałatą.