Żur świąteczny to potrawa, bez której nie można wyobrazić sobie świąt wielkanocnych. Ta zupa gości niemal w każdym polskim domu, ale też każdy ma na przygotowanie jej troszkę inny sposób. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji.
Składniki (6 porcji):
- 400 gramów białej kiełbasy
- 200 gramów suszonej kiełbasy
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszony grzybek
- 2 szklanki zakwasu na żur
- majeranek
- sól, świeżo mielony pieprz
- śmietana do zupy 12% (opcjonalnie)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- świeży tymianek
Białą i suszoną kiełbasę układamy na spodzie garnka i dodajemy około 6-7 szklanek wody, dodajemy listki laurowe, grzybek, czosnek, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a wywar cedzimy. Ponownie zagotowujemy wywar i łączymy z zakwasem. Doprawiamy żur majerankiem oraz dodajemy pokrojoną kiełbasę, posiekany grzybek. Możemy również dodać odrobinę zahartowanej zupą śmietany. Ja dodaję około 1 łyżki, aby zbalansować smak. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone jajko. Dekorujemy tymiankiem.