Domowe fish fingersy w panierce Panko. Panierkę japońską Panko odkryłam już wieki temu i została ze mną na dobre. Obtoczone w niej potrawy są dużo bardziej chrupiące i nie wchłaniają tyle tłuszczu co zwykła bułka tarta. Rybka jest idealnie miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz.
Składniki (2 porcje):
- dorsz bez skóry 300 gramów
- sól, pieprz
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- pół szklanki panierki Panko
Sos:
- 3 łyżki majonezu light
- 3 łyżeczki sosu sriracha
- sezam według uznania
Dodatkowo:
- sok z limonki
- szczypiorek
Kroimy dorsza w paseczki (2 cm), osuszamy papierem, obtaczamy w mące, jajku oraz Panko i usmażymy na rozgrzanym oleju. Majonez mieszamy wraz z sosem sriracha, ja daję tego sosu dość dużo, bo lubię pikantne smaki, ale wystarczy, że dopasujecie smak pod siebie. Dodatkowo już przed samym jedzeniem posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki. Jejku!!!! Niebo w gębie!